Informació general

El terme municipal de Les Borges Blanques, de 61.85 Km² d’extenció (distribuïts entre un 16% de regadiu i un 84% de secà), centrat per la ciutat que constitueix el cap comarcal de les Garrigues, limita amb els termes de Cervià de les Garrigues (SW), l’Albi (SE), Vinaixa (SE), la Floresta (E),Arbeca (NE), Puiggròs (N), Juneda (NiW) i Miravall. El terme s’estén pel sector septentrional de la comarca, a la zona de contacte entre la plana regada pel canal d’Urgell, al N, i els altiplans de la Depressió Central, al S.

Les Borges es caracteritza per la semiaridesa del seu clima (del tipus mediterrani-continental, amb fortes gelades i precipitacions entre els 350 i 450 mm/any, amb un marcat dèficit hídric a l’estiu) i per una vegetació espontània feta de garrics i arçots, amb presència, sobretot a les vessants obagues de les serres. L’altitud del terreny es situa entre els 400 i 500 metres sobre el nivell del mar.

Els sòls tenen poca fertilitat, amb un nivell molt baix d’humitat, especialment a l’estació estival seca (amb temperatures que arriben sovint a superar els 35º C.). La incidència d’aquests dos components, clima i sòl, configuren una situació molt determinant de cara a la possibilitat de desenvolupar-hi els conreus, els quals es redueixen a espècies llenyoses o arbustives (bàsicament oliveres, ametllers i vinya), úniques adaptades a suportar condicions tan adverses.

Comments are closed.